Matayoshi történelem

Matayoshi Shinko Sensei

 Matayoshi Shinko Sensei

Matayoshi Shinko Sensei, vagy ahogy gyakran nevezték: „Kama nu ti Mateshi” (Matayoshi, a Sarló) 1888-ban született Naha városában, Okinawá-n. Mint harmadik fia Matayoshi Shinchin-nek, a tehetős üzletembernek, Shinko volt a család egyetlen tagja, aki kapcsolatba került a harci művészetekkel.

Bár Matayoshi Shinko Sensei elsősorban Okinawá-n nevelkedett, élete későbbi szakaszában beutazta Japán és Kína különféle vidékeit. Okinawá-n, Hokkaido-n és Kínában Matayoshi Shinko Sensei különféle behatásokra és többféle fegyveres művészetben való jártasságra tett szert. Később tanítóinak fegyverei és stílusai közül sokat beépített abba a formába, amit kialakított, és amit manapság Matayoshi Kobudo rendszerként ismerünk.

Matayoshi Shinko Sensei-nek lehetősége nyílt rá, hogy a fegyverforgatás művészetét sok különböző mestertől sajátítsa el. Tizenéves korában a Gishikawa faluban élő Agena Chokuho mester irányítása alatt kezdte meg edzéseit a kobujutsu stílusban. Agena Sensei-től bo-jutsu, sai-jutsu, kama-jutsu és ieku-jutsu tanítást kapott.

Matayoshi Shinko Sensei ezután a Chatan városbeli nozato-i Irei Sensei tanítványa lett, akitől tonkuwa-jutsu-t és nunchaku-jutsu-t tanult.

Nem sokkal később, 22 éves korában Matayoshi Sensei kalandos útra indult Mandzsúriába, ahol egy lovas nomád törzshöz csatlakozott, akiknél gyakorlatot szerzett a ba-jutsu (lovas íjászat), a shuriken-jutsu (késdobálás) és a nagenawa-jutsu (pányvavetés) művészetében.

Shinko Sensei folytatta utazásait, hogy kibővítse tudását a fegyverforgatás művészetében és megérkezett Sanghajba, ahol nunti jutsu-t, tinbe-jutsu-t és suruchi-jutsu-t tanult. Míg itt tartózkodott, elkezdte érdeklődését kiterjeszteni a kobudo-n kívüli területekre, bár még megmaradt a harcművészetek körén belül. Matayoshi Shinko sensei érdeklődése feltámadt a kínai akupunktúra és a gyógynövények alkalmazásának tudománya iránt Kinkoroushi irányítása alatt. Folytatta tanulmányait Kínában, kínai boxolást és Shorinji-Kempo-t tanulva Fucsouban.

Képességeinek és tudásának hála remek lehetősége nyílt szerepet vállalni a harci művészetek történelmének két nagyon jelentős eseményében. 1915-ben a tokyo-i Meiji Szentélynél megrendezett Császári Budo Bemutató Emlékünnepségen Shinko Sensei bemutatta a tonkuwa-jutsu-t és a kama-jutsu-t. Ez volt az első alkalom, amikor az Okinawa-i Kobudo nyilvánosan szerepelt a japán főszigeten és ezáltal vált a kobudo történetének nagyon fontos eseményévé. Később, 1921-ben, a kegyelmes Hirohito herceg (Showa) látogatást tett Okinawá-n és Matayoshi Sensei bemutatta a kobudo-t, Miyagi Chojun Sensei (a Goju Ryu alapítója) bemutatta a karatét a tiszteletre méltó vendég előtt. Még 1935 előtt Matayoshi Shinko Sensei visszatért Okinawá-ra, letelepedett Naha városában és ismereteit felhasználta annak érdekében, hogy kialakítsa a Matayoshi stílusú kobudo-t. Matayoshi Sensei 1947-ben, 59 éves korában hunyt el.

 

Matayoshi Shinpo Sensei

Matayoshi Shinko Sensei 

Matayoshi Shinpo Sensei, aki Matayoshi Shinko Sensei fia és utódja a Matayoshi Kobudo vonalán, 1921. december 27-én született Okinawa szigetén a Kina kerületben található Yomitan faluban. Shinpo Sensei-t már igen korán, 5 éves korában bevezette apja a harcművészetekbe. Azonban Matayoshi Shinko Sensei nem korlátozta fiát úgy, hogy csak a kobudo-t tanulhassa; bevezette Shinpo Sensei-t a Kingai Ryu, a Fehér Daru nyitott kezes rendszerébe. Habár Shinpo Sensei különböző oktatóktól tanult élete során, apja élethosszig tartó tanára és vezetője lett. Matayoshi Shinpo Sensei Okinawá-n maradt, majd elköltözött a Kanagawa-Ken-ben található Kawasaki-Shi városba. Itt eltöltött néhány évet tanítással és edzésekkel. Később Shinpo Sensei visszatért Okinawá-ra, ahol Higa Seko Shodokan dojo-jában oktatott kobudo-t. Miközben különféle karate dojo-kban tanította a kobudo-t, Matayoshi Sensei ráébredt, hogy a karate népszerűsége megnőtt, miközben a kobudo-é nem. A Sensei emelni akarta a kobudo ismertségét az okinawa-i emberek között, így hát elhatározta, hogy megnyitja saját dojo-ját.

1970-ben Matayoshi Shinpo Sensei megalapította kobudo dojo-ját Naha városában és a „Kodokan” nevet adta neki atyja, Matayoshi Shinko Sensei, mint tanítója és vezetője emlékének ajánlva ezáltal. A „Kodokan” értelmezése a „Ko” írásjelen alapszik (jelentése: fény) és tisztelgő utalás a Shinko név „Ko” szótagjára; ezért a Kodokan fordítása „A Megvilágosodott Út Csarnoka”. Amint megnyitotta dojo-ját, Matayoshi Sensei arra összpontosított, hogy Japán-szerte egybefogja a kobudo oktatóit és tanulóit. Szándéka az volt, hogy egyesítse a kobudo gyakorlóit egyetlen cél érdekében: nem csupán elterjeszteni a kobudo-t, de megtartani azokat a hagyományokat is, melyek korábbi idők kobudo mestereitől őrződtek meg.

Matayoshi Sensei hangsúlyosnak tartotta a kobudo tanulásának előmozdítását a fiatal korosztály esetében, hogy elősegítse a társadalom számára hasznos polgárokká való válásukat. Ettől a szándéktól vezérelve alakította meg Matayoshi Sensei a Ryukyu Kobudo Association-t 1970-ben. Ez az egyesület vált az alapjává a Zen Okinawa Kobudo Renmei, azaz Össz-Okinawa-i Kobudo Szövetségnek, amely 1972-ben jött létre.

Matayoshi Shinpo Hanshi bemutatókat és szemináriumokat tartott világszerte. 1995-ben ezen szemináriumok egyikét tanítványával, Andrea Guarelli-vel tartotta.

Matayoshi Shinpo Sensei Okinawá-n hunyt el 1997. szeptember 7-én, 76 éves korában.